Cykl produkcyjny
Kawa cold brew przygotowywana jest przez macerację zmielonej kawy zimną wodą. Samo słowo „maceracja” jest nieznane wielu osobom, ale tak właśnie się ten proces nazywa. Nie możemy mówić o „parzeniu”, ponieważ używamy zimnej wody zamiast gorącej. W związku z niską temperaturą używanej wody sam proces musi trwać o wiele dłużej niż klasyczne parzenie kawy gorącą wodą. Zależnie od rodzaju użytej kawy, grubości jej mielenia i profilu smakowo aromatycznego, który chce się uzyskać, maceracja z reguły trwa od 12 nawet do 24 godzin.
Smak kawy macerowanej na zimno różni się znacząco od smaku tej samej kawy parzonej klasycznie. Z reguły cold brew daje napój dużo delikatniejszy, słodszy i o niższej kwasowości niż „standardowa” kawa. Cold brew doskonale smakuje samo jak i z różnymi dodatkami jako kawa mrożona.

1. Filtrowanie wody
Jakość wody użytej do przygotowania każdej kawy, w tym cold brew, odgrywa kluczową rolę dla jakości powstałego napoju. Przed połączeniem wody z kawą, woda jest filtrowana, aby usunąć z niej wszelkie składniki mogące mieć negatywny wpływ na smak i aromat końcowego produktu.

2. Mielenie kawy
Grubość mielenia musi być dostosowana do czasu ekstrakcji oraz pożądanego profilu smakowego. Grubość mielenia do cold brew jest dużo grubsza niż do innych metod przygotowania kawy, ze względu na bardzo długi czas kontaktu wody z drobinami. Kawa powinna być zmielona jak najkrócej przed połączeniem jej z wodą, aby zachować jak najwięcej smaku i aromatu w cold brew.

3. Zalewanie kawy wodą
Przefiltrowaną zimną wodę łączy się ze świeżo zmieloną kawą w specjalnym zbiorniku. Rozpoczyna się ekstrakcja. Ze względu na brak wysokiej temperatury transfer substancji smakowo-aromatycznych jest bardzo powolny. Przy wykorzystaniu tradycyjnej metody maceracja trwa z reguły między 12 a 24 godziny.

4. Filtracja
W kolejnym etapie trzeba odfiltrować fusy od powstałego ekstraktu. Robione jest to w kilku etapach od drobin największych do najmniejszych.

5. Pasteryzacja/ sterylizacja
W celu zapewnienia odpowiedniej trwałości powstałego cold brew, płyn poddawany jest pasteryzacji lub sterylizacji. Pasteryzacja w odpowiednio dobranych temperaturze i czasie pozwala przechowywać cold brew w opakowaniu typu bag in box. W przypadku cold brew w puszkach, najpierw napój wlewany jest do puszek i zamykany, a potem sterylizowany. Termin przydatności do spożycia potwierdzony jest laboratoryjnymi badaniami przechowalniczymi.

6. Napełnianie pojemników
Spasteryzowane cold brew przelewane jest do worków typu bag in box, a następnie worki wkładane są do kartonowych pojemników.

7. Magazynowanie
Gotowe i zapakowane cold brew trafia do magazynu i tam czeka na transport do spragnionych miłośników kawy macerowanej na zimno.