O cold brew
Podobnie jak większość trendów, pojawienie się cold brew to kulminacja długiej i fascynującej historii, wspieranej dziś przez nowoczesne, ale bazujące na tradycji techniki, sympatię konsumentów i gotowość rzemieślniczych firm na nowe, kawowe przygody z kawą.
Ponieważ kamienie milowe w ewolucji cold brew można zobaczyć na mapach od Japonii, Ameryki Łacińskiej, Europy i Stanów, znacznie przyjemniej jest przyjąć szał cold brew jako zjawisko, które pochodzi zewsząd.
Tym przyjemniej jest nam dołączyć do światowej mapy cold brew wraz z otwarciem produkcji macerowanej kawy w Polsce, przy naszej lokalnej, rzemieślniczej Palarni Kawy J.J. Darboven.

Powitajmy nową markę kawy cold brew - J.AY J.AY'S COLD BREW COFFEE. To zupełnie nowa marka w portfolio firmy, jednak bazująca na ponad 150-letnim doświadczeniu i historii kawowej. Zwrot „J.ay J.ay's” to angielska wymowa inicjałów założyciela firmy, Johanna Joachima Darbovena, które również stanowią nieodzowną składową nazwy firmy matki J.J. Darboven.

Historia

Cold brew nie powstało „wczoraj”
Mało kto wie, że cold brew ma swoją historię, która sięga przełomu XVI i XVII wieku. Pomysł na macerowanie kawy na zimno został zaczerpnięty od japońskich herbaciarzy. Stosowana przez nich metoda shinobi - cha (shinobi - cierpliwość, cha - herbata), polegała na zasypaniu liści herbaty kostkami lodu i cierpliwym oczekiwaniu, aż lód się rozpuści.
Cold brew nazywany jest inaczej kawą w stylu Kyoto (od japońskiego miasta, w którym przygotowywanie kawy w ten sposób było bardzo popularne) lub holenderską kawą z Azji Wschodniej (od zimnych esencji kawowych sprowadzanych do Azji przez holenderskich kupców, którzy wykorzystywali ten sposób jako wygodny do transportu esencji kawy na statkach).
Inne teorie genezy cold brew wskazują na Amerykę Łacińską, albo na Peru, Gwatemalę czy Jawę, chociaż są one równie trudne do uzasadnienia.

W szerszym sensie można by powiązać pochodzenie cold brew z ewolucją ogólnej praktyki tworzenia koncentratu kawowego. Wiadomo, że niektóre z najwcześniejszych udokumentowanych koncentratów kawy pochodzą z racji wojskowych. Amerykanie, Francuzi, Szkoci i Brytyjczycy gotowali na wolnym ogniu koncentrat kawy dla żołnierzy, tak aby potem można było zalać go zimną wodą i odtworzyć kawę w terenie.

Można też przypuszczać, ze to Francuzi podali najwcześniejszy przykład koncentratu kawowego podawanego na zimno, w sposób podobny do dzisiejszej kawy mrożonej. Był to oryginalny Mazagran - napój składający się z koncentratu kawy słodzonego i zmieszanego z zimną wodą, rzekomo po raz pierwszy spożywany przez żołnierzy francuskiej Legii Cudzoziemskiej w twierdzy Mazagran w Algierze.

Co ciekawe, niedługo po opublikowaniu pierwszego wydania historii kawy „All about coffee” Williama H. Ukers w 1922 roku, poczyniono duży krok w kierunku butelkowanych produktów kawowych. Brytyjczycy w połowie XX wieku, bazując na doświadczeniach już z wieku wcześniejszego, przekształcili Camp Coffee (skoncentrowany syrop aromatyzowany kawą i cykorią) z militarnego na komercyjny. Koncentraty takie mogły być przechowywane bez chłodzenia i bez uszczelnienia próżniowego wystarczająco długo, aby były opłacalne jako produkty na półce sklepowej.

Pod koniec lat 60-tych właściciel szkółki ogrodowej - chemik Todd Simpson, podczas pobytu w Gwatemali, stworzył zaskakująco smaczny koncentrat kawowy. Wkrótce potem narodził się system do parzenia kawy na zimno Toddy - genialny biznes, z przydomowego garażu w Stanach. Koncepcja naparu Toddy i towarzyszący mu system parzenia przetrwały do dziś jako sprawdzona metoda cold brew. Ta technika jest często stosowana w przemyśle kawowym do opracowywaniu naparu butelkowanego.

Zimne fakty o cold brew

Stymuluje spalanie kalorii
Kofeina zwiększa spalanie kalorii o 11%. Ponieważ cold brew zawiera więcej kofeiny niż klasyczna kawa (więcej nawet niż podwójne espresso), jeszcze bardziej stymuluje spalanie kalorii.

Uszczęśliwia
Naukowo udowodniono, że kofeina pomaga zapobiegać depresji. W badaniu z udziałem 370 000 uczestników ryzyko choroby było o 8% niższe niż u osób niepijących kawy.

Dobre dla serca
Wiele składników zawartych w cold brew (kofeina, trigonelina, magnez) wpływa na zwiększenie wrażliwości na insulinę, stabilizację poziomu cukru we krwi oraz obniżenie ciśnienia krwi. Wszystko to ma znaczenie dla profilaktyki chorób serca.

Detoksykuje
Przeciwutleniacze obecne w cold brew zapewniają, że powodujące raka mutacje komórek wywołane przez tak zwane wolne rodniki są neutralizowane, zanim zdążą spowodować większe szkody.

Pomaga utrzymać sprawność psychiczną
Cold brew nie tylko zwiększa koncentrację (tak, kofeina 😉), ale także zapobiega klasycznym chorobom otępiennym, takim jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Dobre dla żołądka
Kawa ma lekko kwaśne pH. Dlatego niektórzy unikają jej spożywania. Ponieważ cold brew ma zazwyczaj nieco wyższy poziom pH w porównaniu z klasyczną kawą, uważa się, że jest lepsza dla żołądka. Dodatkowo cold brew zawiera więcej polisacharydów. Mają one na ogół pozytywny wpływ na czynność trawienną organizmu.

Idealny towarzysz Twojego życia
Może to zabrzmieć trochę szaleńczo, ale cold brew pomaga Ci żyć dłużej. W długoterminowym badaniu wzięło udział ponad 400 000 osób w wieku od 50 do 71 lat.

Kawa jest produktem w 100% wege.
Jeśli chcesz dodać do kawy inne produkty i nadal cieszyć się produktem wege, rekomendujemy wybór mleka roślinnego lub owoców.